Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z kakaowym spodem musem z porzeczek

Sernik z kakaowym spodem musem z porzeczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 918

Dodano:

Odsłon: 12017

Tortownicę 16cm wykładamy papierem do pieczenia, rant natłuszczamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy zblendowane ciasteczka kakaowej. Wykładamy spód i rant. Składniki masy serowej przekładamy do miski i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy początkowo kwadrans 15 minut w 170 stopniach do ścięcie masy, a następnie przez kolejną 1 godzinę 15 minut w 140 stopniach. Po wystygnięciu przygotowujemy mus. W rondelku zagotowujemy porzeczki. Dodajemy rozpuszczona żelatynę i łączymy z zblendowanymi owocami. Wylewamy na wierzch i wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!

Składniki

  • 250g mascarpone
  • 250g ricotty
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • skórka otarta z 2 limonek
  • sok z 2 limonek
  • ciasteczka kakaowe 150g
  • 50g masla
  • 100g czarnej porzeczki
  • 100g czerwonej porzeczki
  • 3 łyżeczki żelatyny
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Tortownicę 16cm wykładamy papierem do pieczenia, rant natłuszczamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy zblendowane ciasteczka kakaowej. Wykładamy spód i rant. Składniki masy serowej przekładamy do miski i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy początkowo kwadrans 15 minut w 170 stopniach do ścięcie masy, a następnie przez kolejną 1 godzinę 15 minut w 140 stopniach. Po wystygnięciu przygotowujemy mus. W rondelku zagotowujemy porzeczki. Dodajemy rozpuszczona żelatynę i łączymy z zblendowanymi owocami. Wylewamy na wierzch i wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń