Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z wyglądu przypomina szachownicę. Dla mnie jako wielbicielki serników i makowców połączenie idealne.
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 83
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 212
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 83
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 212
Składniki
Piekarnik podgrzać do 175 stopni. Prostokątną formę z odpinanym brzegiem wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z twarogiem, kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym, ajerkoniakiem i płynnym masłem. Delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielony mak.
Obydwie masy nakładać naprzemiennie na dno formy, tak aby powstała szachownica. U mnie wyszły dwie warstwy takiej szachownicy. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, aby ciasto odpoczęło. Potem wyjąć i ponownie zostawić na 10 minut. Dopiero potem zdjąć obręcz formy.
Truskawki umyć, wysuszyć i przekroić na pół. Połówkami truskawek ozdobić pokrojone ciasto.