Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z wyglądu przypomina szachownicę. Dla mnie jako wielbicielki serników i makowców połączenie idealne.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Piekarnik podgrzać do 175 stopni. Prostokątną formę z odpinanym brzegiem wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z twarogiem, kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym, ajerkoniakiem i płynnym masłem. Delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielony mak.
Obydwie masy nakładać naprzemiennie na dno formy, tak aby powstała szachownica. U mnie wyszły dwie warstwy takiej szachownicy. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, aby ciasto odpoczęło. Potem wyjąć i ponownie zostawić na 10 minut. Dopiero potem zdjąć obręcz formy.
Truskawki umyć, wysuszyć i przekroić na pół. Połówkami truskawek ozdobić pokrojone ciasto.