Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z makiem pod biszkoptem

Sernik z makiem pod biszkoptem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Sernik z makiem pod biszkoptem"

Składniki

  • 1 kg sera
  • 10 jajek
  • sól
  • 10 łyżek cukru
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka masy makowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej
  • 1
  • 5 łyżeczki prosz. do piecz
  • olejek waniliowy
  • 1/2 l kremówki
  • galaretka wiśniowa
  • ocet
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser zmiel trzykrotnie. 5 jajek rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru oraz masłem. Dodaj ser, połowę mąki ziemniaczanej, odrobinę olejku i ubite na sztywno białka.

  2. Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na przemian masę serową i masę makową. Nie wyrównuj powierzchni.

  3. Na biszkopt rozbij pozostałe 5 jajek. Żółtka utrzyj z resztą cukru i łyżką octu. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połącz z żółtkami. Dodaj łyżkę oleju, mąkę pszenną, resztę mąki ziemniaczanej oraz proszek do pieczenia, wymieszaj.

  4. Biszkopt wylej na ser z makiem. Piecz około 60 min w temp. 170 st. Po wyjęciu, przestudź. Przygotuj polewę. Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dosypuj galaretkę w proszku (nieco więcej niż pół opakowania). Masą posmaruj wierzch i boki wystudzonego ciasta. Dowolnie ozdób.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń