Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mango na zimno

Sernik z mango na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 59592

Dodano:

Odsłon: 6854

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszny sernik na zimno z mango. Sernik jest bardzo smaczny i jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sernika, to polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm
  • 500 ml śmietany 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 400 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
  • 2 dojrzałe mango
  • 100 g cukru pudru
  • 150 ml gorącego mleka
  • 3 łyżki żelatyny (około 30 g)
  • spód zrobię z ciastek pełnoziarnistych (około 150 g), ale możemy zrobić inny spód
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia lub pergaminem.

    Sernik ma wysokość około 7 centymetrów, moja tortownica ma wysokość 6 centymetrów więc aby sernik się zmieścił i nie wypłyną pasek którym wyłożę tortownicę wycięłam o 2 centymetry szerszy niż obręcz aby 2 centymetry papieru wystawało ponad brzeg tortownicy.

    Tortownicę maluję olejem i wykładam papierem.

  2. Na spód tortownicy układam ciastka, jeżeli chcemy to spód sernika możemy wykonać z rozkruszonych herbatników z masłem lub ryżu preparowanego z czekoladą.

  3. Z mango wybieram miąższ, przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem.

  4. Do miski przekładam serek homogenizowany, z rozdrobnionego mango odbieram około 5 łyżek mango którym udekoruję górę sernika a pozostałe mango dodaję do serka.
    Serek z mango miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły.

  5. Teraz do żelatyny dodaję gorące mleko, dokładnie mieszam i odstawiam.

  6. Do drugiej miski wlewam dobrze schłodzoną śmietanę i ją przez chwilę ubijam, następnie dodaję stopniowo cukier puder i ubijam na sztywno.

    Do ubitej śmietany dodaję stopniowo serek z mango i miksuję, gdy składniki się połączą dodaję stopniowo letnią żelatynę cały czas miksując, po dodaniu żelatyny jeszcze przez chwilę miksuję aby żelatyna dobrze wymieszała się z masą.

  7. Tak przygotowaną masę wlewam do foremki i wyrównuję. Na górę sernika nakładam pozostałe rozdrobnione mango i za pomocą patyczka mieszam tak żeby powstał wzorek.
    Sernik wstawiam do lodówki na około 5 godzin, tak żeby sernik zastygł.


    Sernik z mango jest gotowy, życzę smacznego.
    Pozdrawiam babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń