Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mrożonymi truskawkami na zimno

Sernik z mrożonymi truskawkami na zimno

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 3308

Dodano: 10.04.2017

Odsłon: 2262

Bardzo lubię serniki, a te przygotowywane na zimno smakują jeszcze lepiej, zwłaszcza z dodatkiem owoców ;)

Składniki

  • Spód :
  • herbatniki 200 g
  • masło 120 g
  • Masa serowa :
  • serek mascarpone 500 g
  • ser biały naturalny z wiaderka 500 g
  • cukier puder 70 g
  • żelatyna 16 g
  • woda zimna 3 łyżki
  • śmietana 30 % 100 g
  • Masa truskawkowa :
  • mrożone truskawki 700 g
  • galaretka truskawkowa 2 szt
  • cukier brązowy 5 łyżek
  • Do ozdoby :
  • śmietana 30 % 1/2 szklanki
  • cukier puder 1/2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Herbatniki maślane zmiksować, połączyć ze stopionym masłem i wyłożyć dno okrągłej formy, schować do lodówki. Oba sery połączyć z cukrem pudrem, .potem dodać śmietankę. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Stale miksując wlewać zahartowaną żelatynę, zmiksować. Gotową masę przelać do formy, schować do lodówki.

  2. Truskawki zagotować z brązowym cukrem. Do gotujących się truskawek przesypać galaretki, dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki. Masę truskawkową przelać na stężoną serową i schować ciasto na noc do lodówki. Następnie ozdobić ubitą śmietanką z cukrem pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń