Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z musem z czarnej porzeczki na kruchym cieście.

Sernik z musem z czarnej porzeczki na kruchym cieście.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 737

Dodano:

Odsłon: 257

Chyba o każdym serniku, który upiekę to piszę, że pyszniejszego nie jadłam, ale ten, którym Was częstuję jest wyjątkowo najpyszniejszy. Wydawałoby się, że z taką ilością cukru będzie zbyt słodki, ale nie jest. Użyłam dość kwaśnych owoców i to one przełamały słodycz ciasta. Zrobiłam bardzo cieniutkie kruche ciasto, masa serowa wyszła mi bardzo aksamitna i poprzeplatana porzeczkowym musem...jednym słowem pysznie. Jak macie czarne porzeczki do koniecznie upieczcie. Zachęcam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • Mus porzeczkowy:
  • 3 szklanki czarnej porzeczki
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
  • pół szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki bułki tartej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i musu.

  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

  3. Mus: Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, przekładamy do miski lub garnka, wsypujemy cukier i miksujemy blenderem ręcznym na mus, na koniec dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.

  4. Pieczenie: Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową, następnie na masę wylewamy mus. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

  5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


    Rady:
    Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
    Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 25 czerwca Wierzę na słowo, że sernik jest przepyszny. Mam zamiar wypróbować ten przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 24 czerwca Serniczek widać, że pyszny. Ale Twoje dekoracje Izabelko, jak zawsze piękne,dopracowane.:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń