Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z musem z owoców leśnych

Sernik z musem z owoców leśnych

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10075

Dodano:

Odsłon: 156

Idealny sernik aksamitny, rozpływający się w ustach z delikatnym lekko kwaskowym musem z owoców leśnych. Z talerzy znika w oka mgnieniu :-)

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki (u mnie grubsze z Biedronki) ok. 15 dag
  • Sernik:
  • twaróg z wiaderka 75 dag
  • jajoo duże 2
  • cukier 1 szkl.
  • śmietanka 30 lub 36% 250 ml
  • cukier wanilinowy 1
  • mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • Mus z owoców leśnych:
  • owoce (u mnie pół na pół maliny i borówki) 75 dag
  • cukier 3/4 szkl.
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • śmietanka 30 lub 36% 550 ml
  • żelatyna 5 pełnych łyżeczek
  • polewa z białej czekolady:
  • biała czekolada 10 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 50 ml
  • owoce do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sernik: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieścić wszystkie składniki. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 minut. Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć, całkowicie wystudzić.

  2. Mus z owoców leśnych: Owoce leśne, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku.

  3. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko.
    Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać do ciepłego puree z owoców leśnych, dokładnie wymieszać, wystudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.
    W misce umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z owoców leśnych, najlepiej w 3 turach. Delikatne lecz dokładnie wymieszać najlepiej szpatułką. Warstwę musu owocowego przelać na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Polewa z białej czekolady: Śmietankę podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać do niej czekoladę połamaną w kostkę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić, by polewa lekko zgęstniała. Udekorować ciasto polewą i owocami i schłodzić.

  4. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń