Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z owocowym puree

Sernik z owocowym puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 2042

Dodano:

Odsłon: 261

Kolejny sernik do kolekcji. Tym razem na spodzie z ciastek owsianych i sucharków, z dużą ilością owoców jagodowych. Leciutki, puszysty, słodko-kwaśny dzięki owocom.

Składniki

  • Spód: 150g ciastek owsianych
  • 75g sucharków
  • 75g masła
  • Masa serowa: 3 jajka (M)
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250g chudego mielonego twarogu
  • 600g serka twarogowego (np. Philadelphia)
  • Puree owocowe:600g mieszanych owoców (jagód, malin, jeżyn....)
  • 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 145 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Ciastka i sucharki pokruszyć bardzo drobno (blender, Thermomix). Masło roztopić i dodać do pokruszonych ciastek. Wymieszać, masą wyłożyć dno tortownicy. Piec ok. 10 minut.

  3. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę. Dodać twaróg i serek. Wyłożyć na podpieczony spód, piec kolejne 40 min. w tej samej temperaturze. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy i ostudzić.

  4. Owoce umyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę zmiksować i przetrzeć przez sitko. Puree podgrzać w garnku. Skrobię wymieszać dokładnie z 4 łyżkami zimnej wody, dodać do puree i krótko gotować. Ostudzić i wylać na sernik. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować pozostałymi owocami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń