Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z truskawkami na zimno

Sernik z truskawkami na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7206

Dodano:

Odsłon: 9334

Szybki sernik na zimno z truskawkami. Ciasto zwane jest również chatką Puchatka lub chatką Baby Jagi i najczęściej zamiast różowej masy przygotowuje się masę kakaową. U mnie wersja Walentynkowa, moim zdaniem smaczniejsza niż kakaowa.

Składniki

  • ok. 30 herbatników maślanych
  • 250g margaryny
  • 600g twarogu, dwukrotnie zmielonego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
  • kilka świeżych truskawek
  • Na polewę: 2 tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)
  • łyżka masła
  • Dodatkowo: posypka do dekoracji
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasny, puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg. Utartą masę dzielimy na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodajemy barwnik i miksujemy.
    Na folii aluminiowej układamy 3 rzędy herbatników, długość 5 sztuk. Herbatniki delikatnie smarujemy różową masą. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, identycznie jak pierwszą. Herbatniki smarujemy białą masą. Na środku układamy umyte i odszypułkowane truskawki. Boki ciasta składamy do góry, tak by zamknęły się w trójkąt. Ciasto owijamy folią i schładzamy 12 godzin.

    Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą dekorujemy ciasto. Dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń