Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z wiśniami i chrupiącą polewą

Sernik z wiśniami i chrupiącą polewą

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 81

Dodano:

Odsłon: 11740

Po prostu pyszny!!!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć i połączyć z półpłynnym masłem (15 dag). Powstałą masą wylepić formę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać zmielony ser, budynie, 200 ml śmietany i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z serem. Na końcu dodać wiśnie.

  2. Masło (10 dag) roztopić, dodać 2/3 szkl. cukru i delikatnie podgrzewać, żeby cukier nie za mocno zbrązowiał. Dodać śmietankę (ok. 200ml) i zagotować. Na końcu dodać słonecznik i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

  3. Na masę z herbatników wylać ser a na ser delikatnie wyłożyć polewę ze słonecznikiem. Piec ok. godziny w temp. 170 st.

  4. Przepis zaczerpnięty z dodatku do Poradnika Domowego "Serniki". Trochę zmodyfikowana polewa - w oryginalnym przepisie 100 ml śmietany i 20 dag słonecznika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olala 14 listopada 2010 Sera miałam trochę więcej więc piekłam w blaszce 25x40. Myślę, że blaszka 25x35 będzie ok.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 11 listopada 2010 a w czym pieklas w tortownicy czy blaszce???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olala 20 czerwca 2010 Oczywiście może być śmietankowy a co do toffi to nie wiem - nie próbowałam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 16 maja 2010 olala a czy moge budyn waniliowy zastapic np smietankwym czy toffi????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 10 maja 2010 mysle ze to jest pyszne zrobie napewno;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olala 02 maja 2010 Jeżeli są wypestkowane to oczywiście mogą być.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia29 02 maja 2010 a czy moga byc wisnie z kompotu czy beda za wilgotne?

pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń