Do góry

Desery Przepis na:

Sernik ze śliwkami na kruchym cieście

Sernik ze śliwkami na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Sernik ze śliwkami na kruchym cieście"

Składniki

  • 1 szkl. mąki
  • 25 dag cukru
  • 7 jajek
  • 250 ml soku z jabłek
  • 10 dag masła
  • 40 dag śliwek
  • bułka tarta
  • po 1 op. cukru wanil
  • budyniu i jasnej galaretki 31 kg twarogu 315 dag śmietany
  • płatki migdał
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, 7 dag cukru, 1 jajka oraz zimnego masła szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, schładzaj 30 min. Śliwki umyj, usuń pestki. Kruche ciasto rozwałkuj, wylep dno tortownicy, posyp bułką tartą.

  2. Pozostałe 6 jajek zmiksuj z resztą cukru i cukrem waniliowym, twarogiem, budyniem w proszku i śmietaną. Masę rozłóż na spodzie z ciasta. Tortownicę wstaw do piekarnika. Piecz 65 min w 180 st.

  3. 10 min przed końcem pieczenia rozłóż pokrojone śliwki. Upieczone ciasto pozostaw na 10 min przy otwartych drzwiczkach. Galaretkę rozpuść w pod- grzanym soku jabłkowym. Zalej owoce, odstaw do stężenia. Posyp prażonymi migdałami.

  4. Czas ok. 90 min; porcja – 310 kcal, cena 1,70 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń