Do góry

Desery Przepis na:

Sernik zielone jabłuszko

Sernik zielone jabłuszko

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 1928

Dodano: 30.04.2018

Odsłon: 3199

Ten przepis znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. ;) Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD

Składniki

  • Sernik:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 12 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 30 g cukru wanilinowego (jedno duże opakowanie)
  • Masa adwokatowa:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 250 ml adwokatu
  • Marmolada jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek (po obraniu)
  • 3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej)
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 śmietanfix
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo: starte orzechy lub wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 37 cm x 24 cm

    Zaczynamy od sernika. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy połowę cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia. Zmielony twaróg rozcieramy, dodajemy budyń w proszku, połowę cukru, cukier wanilinowy, żółtka i dokładnie ucieramy. Następnie do masy serowej dodajemy stopniowo pianę, dokładnie mieszając. Sernik wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 160°C. Gotowy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. Masło na masę adwokatową ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo adwokat. Gotową smarujemy zimny sernik.

  3. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i dusimy kilka minut. Jabłka mają puścić soki, które muszą w większości odparować. Do takiej gorącej marmolady dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia i zimną, lekko tężejącą marmoladę wykładamy na sernik z masą.

  4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę wykładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy startymi orzechami lub kokosem. Ciasto schładzamy.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 kwietnia Świetne ciacho, ale czytadełka mi brakuje :D
Przy takiej pyszności i filiżance czegoś tam ;) super się czyta :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń