Do góry

Desery Przepis na:

Sernikobrownie z nutą mięty

Sernikobrownie z nutą mięty

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 417

Dodano:

Odsłon: 14177

Coś dla miłośników czekolady, sera i mięty :-)

Składniki

  • MASA BROWNIE:
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła extra 82%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli morskiej
  • MASA SEROWA:
  • 250 g sera tłustego twarogu lub ricotta
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z mięty
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. MASA BROWNIE:

    1. Masło i czekoladę przełóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj.

    2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sól.

    3. Dodaj roztopioną z masłem czekoladę i pozostałe składniki.

    4. Zmiksuj na gładką masę.


    MASA SEROWA:

    1. Ser włóż do pojemnika malaksera i zmiksuj na gładą masę.

    2. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do połączenia się składników.

  2. WYKONANIE SERNIKOBROWNIE:

    1. Formę do brownie wyłóż papierem do pieczenia.

    2. Na spód wyłóż 3/4 masy brownie.

    3. Na brownie wyłóż masę serową.

    4. Na wierzch w nieregularnych odstępach wyłóż pozostałą masę brownie.

    5. Masy wymieszaj patyczkiem do szaszłyków robiąc esy-floresy, by ciasto miało marmurkowe wzorek.

    6. Piecz w temperaturze 175°C około 30-40 minut.

    7. Wystudź i pokrój na kwadraty.

    8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń