Do góry

Desery Przepis na:

Sernikz gruszkami i białą czekoladą

Sernikz gruszkami i białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 376

Dodano:

Odsłon: 134

Sernik inaczej z imbirem, cynamonem i karmelizowaną gruszką.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 160 g ciastek pełnoziarnistych ciastek Petite Beurre
  • 80 g masła (roztopionego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • KARMELIZOWANE GRUSZKI:
  • 3-4 gruszki np. odmiany konferencja
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki kokosowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 750 g twarogu tłustego (zmiel w malakserze)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 150 g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTECZKOWY SPÓD:

    1. Ciastka, masło i przyprawy wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

    2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

    3. Na papier wysyp masę ciasteczkową.

    4. Wyrównaj, dokładnie wklep w dno formy i schłodź w lodówce (przez 30 minut).


    KARMELIZOWANE GRUSZKI:

    1. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki.

    2. Na patelni roztop masło.

    3. Wsyp cukier, wymieszaj lekko potrząsając za rączkę patelni.

    4. Chwilę pogotuj.

    5. Dodaj gruszki, oprósz cynamonem i smaż na średnim ogniu, co pewien czas odwracaj na drugą stronę, aż gruszki zmiękną i się zrumienią (nie przypal karmelu, przypalony będzie gorzki, a gruszki nie powinny się rozgotować, muszą pozostać w całości).

    6. Gruszki wystudź, odcedź nadmiar soku i karmelu.


    MASA SEROWA:

    * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. W misie miksera umieść wszystkie składniki masy serowej, zmiksuj TYLKO do połączenia składników.

    2. Przygotowaną masę wylej na spód ciasteczkowy.

    3. Gruszki ułóż na wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę serową (nie powinny zbyt dużo wystawać ponad sernik, ponieważ podczas pieczenia wyschną).

    4. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub dłużej, do momentu gdy powierzchnia sernika będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem.

    5. Po upieczeniu wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie umieść w lodówce na 12 godzin.


    GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

    1. Czekoladę połam i razem z kremówką umieść w szklanej miseczce.

    2. Miskę z czekoladą umieść nad garnuszkiem z gotującą się wodą.

    3. Podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści, mieszając pod koniec roztapiania.

    4. Gotowym ganache polej po wierzchu schłodzony sernik.

    5. Odstaw do zastygnięcia.


    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń