Do góry

Przekąski Przepis na:

Serowe poduszeczki

Serowe poduszeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7176

Dodano:

Odsłon: 16091

pyszne jarskie danie, bardzo łatwe do zrobienia

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny zwykłej
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 3 dag drożdży
  • 25 dag sera białego
  • 25 dag sera żółtego
  • jajko
  • sól,pieprz,ulubiona przyprawa do posypania podszeczek
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, margaryny,śmietany i drożdży zagnieść ciasto, które dobrze włożyć na parę godz. do lodówki, ale nie jest to konieczne. FARSZ- ser biały, ser żółty starty grubo, sól i pieprz dobrze wymieszać na jednolitą masę, w razie gdy jest bardzo twarda - dołożyć trochę śmietany. Ciasto rozwałkować na ok. 2 mm, wykrawać prostokąty , na środek położyć trochę farszu, zlepić rogi (robię to widelcem i wychodzi fajny wzór). Surowe poduszeczki posmarować rozmąconym jajem, posypać solą i ulubioną przyprawę - u mnie jest to kminek. Piec ok 15 min w temp.180 st. koniecznie na pergaminie. Wygląda to bardzo ładnie i smakuje wyśmienicie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 22 lutego 2009 całe opakowanie czego ? Drożdzy - wiesz co nie rób tego ciasta tak na wszlki wypadek , bo swoimi ulepszeniami potrujesz rodzinę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilbi 22 lutego 2009 Tak też zrobiłam ale chyba musiałaby dodać całe opakowanie żeby ciasto dało się normalnie zagnieść. A nie rozpuszcza się drożdży w letniej wodzie ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 21 lutego 2009 tak, to na pewno jest dobry przepis na ciasto-robię go od lat 15 i za każdym razem wychodzi super, jeśli przy wyrabianiu widzisz , że jest za twarde -dołoz trochę śmietany

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilbi 21 lutego 2009 Mam pytanie : czy ciasto to na pewno z tych składników i w takich proporcjach?
Dzisiaj robiłam, i ciasto z tego przepisu jest twarde , ciężko je zlepić , a po 2 godzinach w lodówce bardzo ciężko się wałkuje. W pieczeniu wszystko się rozkleiło bo za suche,się nie zlepiło i farsz wypłyną. Jednym słowem do kitu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helcia 19 lutego 2009 Nie no rewelacja!!!Pyszne tanie i ładne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń