Do góry

Desery Przepis na:

Sezamowiec – jak go ulepszyć?

Sezamowiec – jak go ulepszyć?

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3090

Dodano:

Odsłon: 3657

Ostatnio nastawiam się mentalnie na wypróbowanie przepisu na domowe sezamki. Poniekąd jest to zasługą tych aromatów jakie unoszą się w kuchni podczas prażenia sezamu. Tak, to ciasto zdecydowanie zachęca, kusi do skosztowania. Jest słodkie, treściwe, ale trudno się od niego oderwać. Z jednej strony jesteśmy najedzeni a z drugiej chętnie wygrzebujemy pokruszony sezam z blaszki. Jednak będę z Wami szczera, że samo krojenie i przenoszenie blatów ciasta nie jest takie łatwe i przyjemne jakby się chciało. Niestety nie posłuchałam też swojej intuicji i nie zrobiłam kremu chałwowego na bazie budyniu, dzięki czemu ciasto byłoby stabilniejsze, lepiej sklejone. Gdy następnym razem je przygotuję to właśnie taką wersję wybiorę. Niemniej gorąco polecam! Zwłaszcza tym, którzy słodyczy się nie boją ;)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 200 – 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 1/2 – 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • => 1/2 słoiczka powideł
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • => 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu/syropu
  • 200 g sezamu
  • Krem*
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 200 g chałwy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatany ciasto kruche. Wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy je na pół. Oba blaty pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 190 – 200 stopniach.

  2. Pierwszy blat smarujemy powidłami, następnie ubijamy bezę z białek, dodając cukier. Mieszamy ją z wiórkami octem i odrobiną maki. Wykładamy na placek i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  3. Masło cukier i miód rozpuszczamy, na małym ogniu podprażamy wraz z sezamem. Zrumieniony wykładamy na drugi blat. Zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.

  4. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Smarujemy wystudzony blat sezamowy i układamy na nim blat z bezą kokosową. Ciasto wkładamy do lodówki, przed podaniem możemy oblać czekoladą.

  5. * Ja nie jetem zadowolona z tego kremu i żałuję, że w ostatniej chwili się na niego zdecydowałam. Jeżeli będę powtarzała to ciasto dodam do kremu jeszcze budyń (przygotowany z 400 ml mleka i 1 op. budyniu waniliowego).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń