Do góry

Desery Przepis na:

Sezonowe kruche z truskawkami

Sezonowe kruche z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1135

Dodano:

Odsłon: 1235

Jak pojawiają się truskawki to musi być kruche z budyniową pianką z nutką cynamonu. Proste, pyszne i znika błyskawicznie.

Składniki

  • 5 żółtek
  • 250 gram zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Pianka :
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki oleju
  • 0,5 kg truskawek
  • cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy ,dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę.

    Blachę do pieczenia ( u mnie kwadratowa) wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce 1 część ciasta, podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach, studzimy.

  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, następnie proszek budyniowy, łyżeczkę cynamonu i na koniec cienką strużką wlewamy olej. Cały czas ubijamy.

    Powstałą piankę cynamonową wykładamy na spód ciasta, układamy na wierzchu pokrojone w kawałki truskawki, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu i ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w temp.180 st. przez około 35-40 minut. Na wyciągnięciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń