Do góry

Dania główne Przepis na:

shakshuka

Przepis dnia 2018-08-14
shakshuka

Autor:

Przepisów i artykułów: 459 Ocena: 14958

Dodano:

Odsłon: 27808

Shakshouka (shaqshuqa, chakchouka, شكشوكة, שקשוקה) popularne wśród krajów Afryki Północnej danie składające się z jajka smażonego w sosie z pomidorów, papryki, cebuli i przypraw (kumin, kurkuma, i chilli) zwykle podawane z białym pieczywem. Danie dobre na każdą porę dnia

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 pomidorów dojrzałych ew pomidory z puszki
  • 4 jajka
  • Mały pęczek natki kolendry
  • Pęczek natki pietruszki ,
  • chili
  • kurkuma,
  • Kumin
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebule drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni przesmażyć lekko cebulkę, dodać posiekany czosnek i przyprawy, wrzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę poddusić kilka minut.

  2. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę. Jeżeli mamy pomidory z puszki należy je dobrze odcedzić. Dodać do duszącej się papryki. Posolić i popieprzyć. Dusić około 6 min aż pomidory prawie się rozpadną i odparuje z nich nadmiar płynu. Należy uważać by nie przypalić. Odłożyć trochę posiekanej natki pietruszki i kolendry do posypania gotowego dania, a resztę wrzucić do pomidorów.

  3. W pomidorach zrobić tyle wgłębień ile mamy jajek, wbić w nie cale jajka, posolić lekko, przykryć pokrywką na chwile. Kiedy białko jest dobrze ścięte Shakshouka jest gotowa (żółtko powinno być w miarę płynne)

  4. Zdejmujemy z ognia, posypujemy natką i podajemy się na tej samej patelni na której robiliśmy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 24 sierpnia Kiedyś oglądałam program podróżniczo-kulinarny po Turcji i tam prezentowano - shakshukę - teraz mogę zrobić sobie w domu. W tym programie do tego dania dodawano mięso (baraninę), ale do mnie bardziej przemawia Twój przepis. Do plagiatorka :):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń