Do góry

Desery Przepis na:

Skubaniec

Skubaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 374

Dodano:

Odsłon: 29106

Skubaniec jest ciastem kruchym i bardzo smakowitym.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę z margaryną posiekać nożem dodać śmietanę, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Ciasto zagnieść jak na makaron, podzielić na dwie części, do jednej części dodać kakao- zagnieść i wstawić do lodówki. Drugą część wyłożyć na blachę, ułożyć owoce, polać na sztywno ubitą pianą z 5 białek+ 2 łyżki cukru. Na wierzch poskubać ciasto kakaowe wyciągnięte z lodówki.

  2. Piec w temp. 180 st.C ok. 40minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natasza 05 lutego 2010 Są ciasta na które przychodzi moda, która szybko przemija , ale są też ciasta które nigdy się nie ,,starzeją ,,- do takich właśnie należy słynny Skubaniec który jest smakiem mojego dzieciństwa (czyli jakieś 30 lat temu???- o rany...) i który będzie również smakiem dzieciństwa mojej córki - ponieważ naprwdę ten przepis jest ponadczasowy pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiunia54 05 lutego 2010 Ja daję najczęściej owoce świeże ale mrożone czy z kompotu też mogą być tylko trzeba je dobrze osączyć z wody. To jest kwestia gustu czy da się jeden rodzaj czy kilka. Zazwyczaj daję wiśnie.Pianę z białek ubijam z 2 łyżkami cukru. Można do piany również wsypać kisiel w proszklu wtedy zmieni kolor.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 02 lutego 2010 Ukochane ciasto mojego dzieciństwa (nazywane w mojej rodzinie "kruszonem")! Napisz coś więcej owoców - jakie dajesz - świeże, mrożone, z kompotu? Jeden rodzaj czy mieszanka? Ile? Słodzone? Aha, i mam pytanie o pianę z białek - zakładam, że jest ubita z cukrem - ile dajesz cukru do tych 5 białek?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń