Do góry

Dania główne Przepis na:

Slavinken

Slavinken

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1249

Dodano:

Odsłon: 3576

WSPANIAŁE TRADYCYJNE DANIE KUCHNI HOLENDERSKIEJ. CIESZY SIĘ OGROMNĄ POPULARNOŚCIĄ WŚRÓD MIESZKAŃCÓW TEGO MAŁEGO KRAJU. SKŁADAJĄC WIZYTĘ W HOLANDII MOŻNA KUPIĆ TO DANIE JAKO GOTOWE W SUPERMARKECIE JEDNAK O WIELE SMACZNIEJSZE JEST WE WŁASNYM WYKONANIU.

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowe – 250 g
  • Mięso mielone wołowe – 250 g
  • Żółtka -2
  • Bułka tarta – ½ szklanki
  • Musztarda – 1 łyżka
  • Sos sojowy – dwie łyżki
  • Gałka muszkatołowa starta – 1 łyżeczka
  • Boczek – kilka cienkich plastrów
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Masło lub margaryna do smażenia – dwie łyżki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski włóż mięso wieprzowe, mięso wołowe, żółtka, bułkę tartą, musztardę, sos sojowy, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość trzeba dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z powstałej mieszaniny wyrób krótkie kiełbaski, owiń je plastrami boczku i zepnij te ruloniki wykałaczkami. Na patelni rozpuść masło lub margarynę. Połóż steki na wolnym ogniu – każdy bok ok. 2/3 minut. Następnie wlej szklankę wody i duś 15 minut. Holendrzy podają to danie wraz z frytkami, surówką oraz – oczywiście – z majonezem

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: slainken

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń