Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledź w sosie curry

Śledź w sosie curry

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5309

Dodano: 30.03.2018

Odsłon: 717

Przepis na śledzie pochodzi z opakowania po przyprawie curry, która była dołączona do opakowania śledzi. Z połowy paczki zrobiłam mężulkowi tradycyjnie śledzie w śmietanie, a z reszty postanowiłam zrobić tę oto sałatkę.

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki rodzynek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Cebulę obieramy, drobno kroimy w kostkę, a następnie przelewamy ją wrzącą wodą na sitku i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy je przez około 5 minut. Jogurt dokładnie mieszamy z majonezem i curry.

  2. Do sosu dodajemy sok z cytryny oraz cukier i dokładnie jeszcze raz wszystko mieszamy. Śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do nich odsączone rodzynki, cebulę oraz sos curry.

  3. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny . Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń