Do góry

Desery Przepis na:

Śledzie marynowane z grzybkami

Śledzie marynowane z grzybkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Śledzie marynowane z grzybkami"

Składniki

  • 2 kg świeżych śledzi
  • pół szklanki octu 7-proc
  • po łyżeczce soli i cukru
  • słoik marynowanych grzybków (300 ml – mogą być pieczarki)
  • 6 dużych cebul
  • pieprz ziołowy
  • ostra i słodka papryka
  • musztarda
  • sok z kilku cytryn
  • kilka łyżek oliwy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ocet wymieszaj z pół litra wody, solą i cukrem. Śledzie umyj, zalej marynatą. Szczelnie zamknij, wstaw do lodówki na 12-24 godz. Osącz, odfiletuj, pokrój w dzwonka. Cebule pokrój w piórka, grzy bki posiekaj.

  2. W dużym słoju ułóż warstwami cebulę, grzyby i śledzie (śledzie smaruj musztardą, posyp pieprzem, słodką i ostrą papryką). Zakończ cebulą.

  3. Zalej sokiem z cytryn i oliwą, lekko podważając warstwy widelcem, by oliwa spłynęła na spód. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń