Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1205

Dodano:

Odsłon: 182

Pyszna warstwowa sałatka dla miłośników śledzi.

Składniki

  • 60 dkg śledzi w oleju z cebulką
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 10 dkg sera żółtego
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie i cebulkę odcedzamy na sitku. Następnie płaty śledziowe kroimy na kawałki, a ogórki kiszone i jajka - w drobną kosteczkę. Majonez mieszamy dokładnie z jogurtem i tak powstały sos przyprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Po czym w wysokiej przezroczystej salaterce układamy warstwami po połowie: śledzi, cebulki, ogórka, jajek, groszku i sosu majonezowo - jogurtowego. Według tej samej kolejności układamy drugą połowę pozostałych składników. Całość posypujemy żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń