Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 4301

Dodano:

Odsłon: 6430

odmiana dla typowego śledzika w oleju

Składniki

  • filety śledziowe matiasy 5 szt
  • cebula 1 szt
  • jabłko twarde, kwaśne 1 szt
  • majonez 2 łyżki
  • jogurt grecki 2 łyżki
  • musztarda 1 łyżeczka
  • ocet
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. filety namoczyć w czystej, zimnej wodzie, jak będą już prawie wymoczone, dolać do wody 2-3 łyżki octu, żeby śledzie nabrały lekko kwaśnego smaku, odlać wodę, pokroić na 2-cm kawałki,
    2. cebulę pokroić w kosteczkę, jabłko zetrzeć na grubej tarce,
    3. majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, dodać cebulę i jabłko (dodać tyle jabłka i cebuli, ile uważany za odpowiednie do smaku), dodać do smaku soli i pieprzu,
    4. śledzie wymieszać z sosem, odstawić do przegryzienia smaków,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń