Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki drożdżowe ze śliwkami"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1135
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 180
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 385
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1135
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 180
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 385
Składniki
Płat ciasta drożdżowego rozwiń i pozostaw w pokojowej temperaturze przez 30 minut, by dobrze się rozmroziło. Imbir obierz i posiekaj, a suszone śliwki pokrój na cienkie paseczki. Posiekaj 50 g orzeszków ziemnych.
Następnie rozdrobnione suche wymieszaj w misce z 4 łyżkami śmietany kremówki. Masę rozsmaruj na cieście, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony). Następnie placek zwiń. Gotowy rulon od razu potnij na 14 plasterków.
Ciastka ślimaczki ułóż na dużej blasze przykrytej pergaminem. Każde posmaruj pozostałą śmietaną kremówką, posyp także resztą orzeszków.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C. Piecz ciastka około 20 minut, nie otwierając piekarnika.
Po wyjęciu ślimaczki pozostaw do wystudzenia. Z cukru pudru oraz soku z cytryny utrzyj gęsty lukier. Oblej nim wystudzone ślimaczki i odłóż na kwadrans, do momentu jego zastygnięcia.Źródło: Na żywo