Do góry

Desery Przepis na:

Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 52

Dodano:

Odsłon: 9584

Śliwki pod kruszonką to pyszny deser na ciepło do przygotowania w zaledwie chwilkę. Pod kruszonką ukryte są śliwki w cynamonie, a idealnie do nich będą pasować lody.

Składniki

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 kg śliwek
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 6 gałek lodów śmietankowych
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte i pozbawione pestek śliwki pokrój w ćwiartki. Śliwki zasyp brązowym cukrem, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Odstaw na bok na 10 minut by śliwki puściły soki pod wpływem cukru.

  2. Masło, cukier oraz mąkę zagnieć razem. Możesz to zrobić przy pomocy widelca, bądź miksera. Zrób to dokładnie aby masa miała jednolitą konsystencję.

  3. Foremki ceramiczne napełnij do 2/3 wysokości śliwkami i zasyp z wierzchu wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 20 minut aż kruszonka z wierzchu nabierze złotego koloru.

  4. Ciepły deser podawaj z gałką ulubionych lodów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń