Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie zawijańce"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1748
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 40
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1590
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1748
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 40
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1590
Składniki
Mleko podgrzej w garnku. Dodaj cukier, pokruszone drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce. Masło rozpuść w garnku, wystudź.
Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, sól, masło, jajka, wyrabiaj ciasto. Przykryj je ścierką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
1/3 ciasta oderwij, rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Wyłóż porcję dżemu, zwiń w rulon, pokrój na kawałki ok. 7 cm długości. Powtórz wszystko jeszcze dwa razy.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem, piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z pieca posyp cukrem pudrem.
CZAS: około 2 godzinyŹródło: Dobry Tydzień