Do góry

Dania główne Przepis na:

Słoik do pracy nr 4 (#sloikdopracy)

Słoik do pracy nr 4 (#sloikdopracy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 423

Dodano:

Odsłon: 6482

Zdrowy, kolorowy lunch do pracy w słoiku. Słoiki są modne i wygodne, można w nich przyrządzić bardzo porządne danie i tak też robimy - to już czwarta propozycja na lunch na zimno.

Składniki

  • 1/3 główki brokuła
  • 1 jajko
  • pół czerwonej papryki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • garść posiekanej natki pietruszki (u nas oczywiście duuuuża garść)
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od wstawienia do gotowania jajka na twardo – w małym garnuszku. Dokładnie pilnujemy czasu gotowania – powinien wynosić 6 minut od zagotowania wody. To wiem od Izabeli (ona wie wszystko!), dzięki temu patentowi jajko jest ugotowane ale jednocześnie ślicznie żółte w środku, a nie szare jak to bywa gdy gotuje się zbyt długo. Kiedy jajko już się ugotuje, studzimy je, obieramy i przekrawamy na 8 cząstek.

  2. Brokuła należy podzielić na małe różyczki – takie całkiem małe, bo chcemy ich w słoiku zmieścić jak najwięcej. Będziemy go gotować na parze – przygotowujemy naczynie a w nim gotujemy niewielką ilość wody, na to stawiamy specjalne sitko do gotowania na parze właśnie i wrzucamy brokuły. Lekko je solimy i gotujemy 4-5 minut. Po tym czasie brokuł jest ugotowany, ale wciąż lekko twardawy. Im dłużej będziesz go gotować, tym bardziej straci piękny zielony kolor, no i po jakimś czasie zrobi się po prostu za miękki. Po ugotowaniu zestawiamy sitko z garnka, aby już brokuła dalej nie grzać. Odstawiamy go do ostudzenia.

    Jest też wersja „dla leniwych”, o przepraszam, dla bardzo zapracowanych:) jeśli chodzi o przygotowanie brokuła. Wstawiamy go w odpowiedniej miseczce z odrobiną wody do mikrofalówki na 2 minuty. Jest tak samo zielony i tak samo chrupki.

  3. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielkie kawałki. Natkę pietruszki także myjemy i siekamy. Posypiemy nią gotowe danie, ale najpierw połowę damy do sosu. Sos jest prościutki – po jednej łyżce majonezu niskotłuszczowego i jogurtu naturalnego, solimy, pieprzymy, dodajemy natkę i mieszamy.

    Pozostaje nam tylko ułożyć danie w słoiku: na dno kładziemy brokuła i polewamy połową sosu, potem układamy jajko i od razu paprykę. Drugą połowę sosu wylewamy na wierzch sałatki i posypujemy pozostałą natką pietruszki.

    Już wkrótce kolejne propozycje #sloikdopracy, wróć do Kuchni x 2 i sprawdź:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń