Do góry

Przekąski Przepis na:

Smalec z duszonym mięsem

Smalec z duszonym mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1725

Dodano:

Odsłon: 14690

Nie jest to może najbardziej zdrowe, a już na pewno niezbyt dietetyczne danie, ale w środku zimy sprawdza się doskonale. Niestety wymaga szybkowara.

Składniki

  • 0,5 kg parzonego boczku (bez chrząstek i skóry)
  • 0,5 kg łopatki lub karkówki (bez kości)
  • 1 kostka smalcu (lub 250 g smalcu własnej roboty)
  • 1 łyżeczka soli lub 1 płaska łyżka Vegety
  • 2 cebule
  • pół szklanki wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łopatkę kroimy w cienkie plastry, boczek w zapałkę, wrzucamy do szybkowara, dodajemy Vegetę oraz wodę i gotujemy ok. 1,5 godz (od momentu uszczelnienia szybkowara).

  2. Otwieramy szybkowar i mieszamy zawartość, tak żeby się mięso rozpadło na kawałeczki. Dodajemy smalec.

  3. Jak się już smalec rozpuści i dostatecznie rozgrzeje, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy, aż się zrumieni.

  4. Przekładamy danie do słoiczków i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rafal1810 20 grudnia 2013 zrobię to bo przypomina mi przepisy mojej Babci,napewno pycha będzie

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 06 grudnia 2013 Z pewnością nieco kaloryczne, ale jedzone w rozsądnych ilościach i od czasu do czasu... O niebo zdrowsze od naszpikowanych chemią chudziutkich wędlinek, które kupujemy w sklepach. Smak poza dyskusją - bezkonkurencyjny! :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 grudnia 2013 To jest całkiem, całkiem....ja jestem za - od czasu do czasu :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 05 grudnia 2013 A my tam czasami lubimy zjeść niezdrowo, zwłaszcza takie mięsko :) Wygląda super.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń