Do góry

Dania główne Przepis na:

Smalec z jabłkami

Smalec z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Smalec z jabłkami"

Składniki

  • 1 kg słoniny
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 duże jabłka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka mielonego kminku
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Słoninę i boczek pokrój w kostkę lub zmiel osobno w maszynce do mięsa (grube oczka). Słoninę przełóż do rondla o grubym dnie i top na małym ogniu. Po 15 minutach dodaj boczek. Stapiaj 30-40 minut, mieszając.

  2. Posiekaj cebulę, jabłka zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Gdy skwarki będą złote, zestaw smalec z ognia, przestudź, dodaj jabłka, cebulę i czosnek. Mieszaj i dopraw. Odstaw do ostudzenia. Smalec przelej do słoiczków lub do naczynia kamionkowego.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń