Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Smażona pierś kaczki z miodem i mandarynkami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Natnij pierś od strony skóry w kilku miejscach. Podsmażaj ją 8 minut (od strony skóry) na mocno rozgrzanej patelni. Usuń z patelni tłuszcz, odwróć mięso i dalej smaż przez 8 minut na średnim ogniu. Zdejmij mięso z patelni, ale trzymaj w cieple, na bardzo małym ogniu.
Zetrzyj na drobnej tarce skórkę z 2 mandarynek. Wyciśnij i przecedź sok z 4 mandarynek. Oddziel cząstki pozostałych 6 mandarynek. Usuń nadmiar tłuszczu z patelni po kaczych piersiach i zagotuj na niej sok z 4 mandarynek, startej skórki, płynnego miodu i świeżo zmielonego pieprzu.
Odparuj sos (na średnim ogniu), po czym dołóż cząstki mandarynek. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5 minut, mieszając. Podawaj mięso na ogrzanym półmisku i polej je ciepłym sosem. Posól i popieprz.Źródło: Olivia