Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak kani jest nie do podrobienia. Żaden inny grzyb nie pachnie, ani nie smakuje tak, jak kania. Ponieważ mamy jesień, a kanie można znaleźć na prawie każdej łące, zatem zachęcam do smażenia.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Pierwszy krok jest dość łatwy, ale długotrwały. Należy zalać umyte kanie mlekiem i odstawić na 3 godziny. Można ten krok pominąć, ale wtedy grzyby nie będą tak miękkie i delikatne.
Po 3 godzinach kanie solimy i obtaczamy w bułce tartej. Powinna się przykleić do grzybów, jednak nie aż tak bardzo, jak do zwykłych schabowych
Jajka wbijamy w całości i rozbełtujemy dodając sól i pieprz. Dla smaku, zatem tyle ile kto lubi. Następnie obtaczamy w jajkach kanie. Można też zrobić odwrotnie. Najpierw jajka, a potem bułka tarta, ale wtedy będziemy mieć panierkę tak grubą, jak w kotletach schabowych. Jeśli przesadzimy i będzie zbyt dużo bułki, zabije to smak kani. Polecam zrobić więc tak, jak opisałem to w niniejszym przepisie-niezbyt dużo bułki.
Ostatnim krokiem jest usmażenie kani na rozgrzanym oleju. Smażymy tak, jak zwykłego schabowego. I to juz wszystko. Smacznego :) Jeśli ktoś chce zobaczyć więcej detali, zachęcam do obejrzenia filmu.