Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone żołądki

Smażone żołądki

Autor: Monika87

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1266

Dodano: 29.03.2012

Odsłon: 28666

Mój mąż na samą myśl o żołądkach robił się blady, dopóki ich nie spróbował.... :))

Składniki

  • żołądki drobiowe, 0,5 kg
  • sól, olej
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żołądki umyć i oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, tak jak na gulasz. Wrzucić na nie wielką ilość rozgrzanego oleju i poczekać, aż zaczną skwierczeć. Wtedy należy podlać wodą i dusić pod przykryciem do jej całkowitego wyparowania co jakiś czas mieszając. Jak woda wyparuje, a żołądki zaczną znowu skwierczeć i się przysmażać znów podlewamy wodą i tak kilka racy.. Ja robię tak żołądki około godzinki, półtorej, ponieważ według mnie są one wtedy lepsze, a przy okazji robi sie pyszny sos. W między czasie doprawiamy solą. Na końcu nie odparowujemy wody całkowicie, aby pozostał nam ten pyszny sos. Podajemy z ziemniakami i buraczkami, surówką, bądź innym dodatkiem co kto lubi.

  2. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 01 września 2012 Ja uwielbiam taki gulasz z żołądków drobiowych ,tylko dodaję cebulę, czosnek i sporo ulubionych przypraw.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika87 01 kwietnia 2012 Dziękuje za komentarze:) Mój mąż na szczęście zmienił zdanie i teraz się nimi zajada hehe ale jeśli chodzi o serca to chyba bym się nie skusiła... :P

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 31 marca 2012 Wyglądają smakowicie, podobnie jak mięsko z gulaszu, no ale na temat żołądków mam takie samo zdanie jak Twój mąż :D pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocie 31 marca 2012 Pycha! A równie smaczny jest gulasz z serc drobiowych.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 29 marca 2012 Ja próbowałam i nadal reaguję podobnie jak Twój mąż przed ;-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń