Do góry

Desery Przepis na:

Smerf

Smerf

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 600

Dodano:

Odsłon: 698

Ciasto na półkruchym spodzie z borówkami

Składniki

  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • Krem:
  • 200ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 150g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 op galaretki niebieskiej
  • borówki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać jajko, żółtko, śmietanę i masło. Posiekać wszystko razem i szybko wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok 30 min.

    W międzyczasie rozpuścić galaretkę wg przepisu z opakowania.

  2. Rozwałkować ciasto i ułożyć w formie, lekko nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec przez 25-30 min.

    Upieczone ciasto wystudzić.

  3. Ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dodać cukier, dalej ubijać dodać serem, wymieszać mikserem na małych obrotach do całkowitego połączenia się. Wsypać borówki do kremu i wymieszać ręcznie szpatułką.

  4. Wyłożyć krem na przestudzone ciasto. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę, posypać borówkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń