Do góry

Desery Przepis na:

Śmietankowiec

Śmietankowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 1177

Dodano:

Odsłon: 14198

Delikatny i pyszny deser śmietankowy, który przygotujesz w mig. On po prostu rozpływa sie w ustach!!!!

Składniki

  • Śmietana 30%, 2 duże
  • serek waniliowy homogenizowany, 1 opak.(400 g)
  • galaretka cytrynowa, 2 szt
  • biszkopty okrągłe
  • powidło śliwkowe
  • cukier puder, 2-3 łyżki
  • kawa rozpuszczalna
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obie galaretki rozpuścić w 1 szkl.wody i zostawić do przestygnięcia. Biszkopty sklejać po dwa powidłem. Śmietanę ubić aż będzie puszysta, dodać cukier puder a następnie powoli dodawać serek homogenizowany. Gdy galaretka jest już chłodna dodawać powoli do masy śmietanowej.

  2. Ok. 1/4 masy wylać do wysokiego naczynia (np. keksówki) na to układać sklejone biszkopty które tuz przed położeniem maczać w zimnym naparze mocnej kawy, na to warstwa masy, znowu biszkopty i na koniec reszta masy.Schłodzić w lodówce. Można posypać kawą lub kokosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 sierpnia 2012 Już po raz kolejny zrobiłam Twojego śmietanowca i znów bardzo szybko zniknął:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 22 września 2011 Dobrze, że napisałaś o Biedronce bo ja właśnie zaopatruję się w Biedronkach ;) Tam duże kubki mają 330 g, mierzyłam ostatnio, że to jest 1,5 szkl. (3/8 litra)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 21 września 2011 Annuar: Ja kupuję po prostu 2 duże kubeczki śmietany 30% "do ubijania" w biedronce. Nigdy nie patrzyłam ile one maja ml. ale myślę, że nie różnią się od innych dużych kubków.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wika11 21 września 2011 Robię podobne ciasto i znika błyskawicznie. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 września 2011 Fajny i prosty wykonaniu deser, ciekawy pomysł z biszkoptami i powidłami. Czy możesz doprecyzować ilość śmietany kremówki ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń