Do góry

Desery Przepis na:

Śmietankowo-czekoladowy sernik na zimno

Śmietankowo-czekoladowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 3627

Dodano:

Odsłon: 7324

Zapraszam na rewelacyjny sernik

Składniki

  • *blaszka 25x25cm BISZKOPT -3 jajka -125g cukru
  • -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao
  • MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -1 szkl cukru pudru
  • -2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szkl gorącej wody -500 ml śmietany 30%
  • PONCZ -łyżka kawy rozpuszczalnej -0,5 szkl gorącej wody
  • MASA CZEKOLADOWA -100g czekolady mlecznej -250 ml mleka -1 bita śmietana w proszku "śnieżka" 50g -łyżka żelatyny roz
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.

    BISZKOPT

    Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-mikujemy.Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie miksujemy.
    Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 15-20 minut w temp 170 stopni-do suchego patyczka.
    Studzimy i ponczujemy kawą.

  2. MASA SEROWA

    Ser z wiaderka dajemy do miski, dodajemy do niego cukier puder i całość dokładnie miksujemy.

    W osobnej misce ubijamy śmietanę 30% i dodajemy ją do sera-całość delikatnie miksujemy do połączenia.

  3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Następnie chłodną żelatynę wlewamy do masy serowej i wszystko bardzo energicznie miksujemy chwilkę dosłownie kilka sekund.
    Masę serową dajemy na biszkopt i całość wstawiamy na 15 minut do lodówki.

  4. MASA CZEKOLADOWA

    Mleko i czekoladę dajemy do garnka-podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia, potem wstawiamy na chwilę do lodówki by było to zimne.
    Wsypujemy proszek śnieżki i ubijamy wszystko do uzyskania puszystej konsystencji.

    Dodajemy przestudzoną żelatynę i energicznie miksujemy.
    Wylewamy masę na sernik i całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  5. I gotowe :)
    Sernik jest pyszny, pięknie wygląda, super się kroi :) Możecie go posypać czekoladą :)
    Polecam gorąco i życzę udanych wypieków :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 lutego Śmietankowo-czekoladowy nie robi na mnie wielkiego wrażenia, ale już SERNIK, a jakże ;)
Serniczki pod każdą postacią biorę, pycha :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń