Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec z truskawkami.

Śmietanowiec z  truskawkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1005 Ocena: 9839

Dodano:

Odsłon: 301

Śmietanowiec z truskawkami na biszkopcie. Polecam.

Składniki

  • 2 galaretki jagodowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml. śmietana 36%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • truskawki 30 dag.
  • biszkopt 2 placki
  • Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 8 jajek
  • mąka tortowa 24 dag
  • cukier drobny 16 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie biszkoptu:

    Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie.

  2. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

  3. Wykonanie ciasta:

    Do tortownicy wkładamy plaster biszkoptowy.

  4. Dwie galaretki jagodowe zalewamy wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie miała konsystencję kisielu wlewamy ją do ubitej z cukrem pudrem śmietany.

  5. Ubitą śmietanę i wlane do niej galaretki mieszamy drewnianą łyżką. Tak pomieszaną masę wykładamy do tortownicy równomiernie rozkładając po spodzie biszkoptowym i wstawiamy do lodówki żeby zastygło.

  6. W między czasie zalewamy 2 cytrynowe galaretki wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe truskawki troszkę oblewamy galaretką i obtaczamy je, wyjmujemy tortownicę z lodówki i na zastygniętą warstwę kładziemy placek biszkoptowy i układamy truskawki według swojego pomysłu. Wstawiamy do lodówki by truskawki przykleiły się do masy.

  7. Gdy galaretki cytrynowe będą miały konsystencję kisielu zalewamy ją powierzchnię z truskawkami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  8. Po zastygnięciu wyjmujemy z tortownicy na talerz, kroimy i konsumujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń