Do góry

Śniadania Przepis na:

Śniadanie w słoiku

Śniadanie w słoiku

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 3164

Dodano:

Odsłon: 449

Smaczne i zdrowe sniadanie na wynos dp pracy lub do szkoly. Podstawe stanowia platki owsiane namoczone w mleku (normalnym, migdalowym lub kokosowym) z aromatycznymi przyprawami, które po kilku godzinach w lodówce nabieraja kremowej konsystencji.. Przed podaniem uroizmaicone w tej wersji figami, zurawina, pistacjami i miodem. W innych wersjach moga to byc maliny i migdaly, tarta czekolada, banany i nasiona chia lub gruszka, orzechy i miód. W tym wypadku fantazja nie zna granic.

Składniki

  • 1 szklanka platków owsianych
  • 1 szklanka mleka ( zwykłe, kokosowe lub migdalowe )
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 swieze figi
  • 4 lyzki suszonej zurawiny
  • 4 lyzki pistacji
  • 2 lyzki miodu
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokroic figi na cwiartki
    Podzielic platki na dwa sloiki..
    Dodac ekstrakt waniliowy, a nastepnie wlac mleko.
    Dodac cynamon, polowe zurawin i wszystko wymieszac.
    Sloiki zakrecic i pzechowywac do rana w lodówce. (lub przez co najmniej 4 godziny).
    Mozna tez wlozyc od razu pozostale skladniki, ale wtedy pistacje zbyt zmiekna.

    Rano wyjac z lodówki i na ulozyc na wierzchu figi, pistacje i pozostala zurawine. Skropic miodem.

    Mozna jesc prosto ze sloika lub z miseczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń