Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysty łosoś zapiekany na patelni, ze świeżymi ziołami

Dania główne

Autor: alkakucharka

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 79

Dodano: 18.11.2016

Odsłon: 2765

Dla tego dania mamy dwa rozwiązania. Możemy uparować łososia otulonego ziołami i w tej formie go zostawić lub przełożyć na patelnię i dodatkowo go zapiec i jak tak właśnie poczyniłam.

Składniki

  • 2 filety z łososia
  • połowa cytryny
  • świeży rozmaryn (opcjonalnie możemy użyć suszonych ziół )
  • świeży tymianek (opcjonalnie możemy użyć suszonych ziół )
  • sól i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W parowniku ustawionym na 10 min w temperaturze 100 stopni parujemy filety otulone świeżym rozmarynem oraz gałązkami świeżego tymianku, rybę wcześniej doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy ziołami.
    Jeśli gotujemy rybę w parowniku , może być ona jeszcze zamrożona , jeśli chcemy by była już odmrożona , wyciągamy ją wieczorem dnia poprzedniego i przekładamy do lodówki. Rano jest gotowa.

    Po ok. 10 minutach wyjmujemy uparowaną rybkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię , (nie dodaję oliwy , ryba sama wytworzy tłuszcz na którym będzię się smażyć) .

    Następnie piękę rybę na patelni ok. 15 minut na dosyć dużym ogniu , pilnując by ładnie usmażyć ją z każdej strony.

    Filety mamy gotowe, a aromatyczny zapach jaki unosi się z upieczonej ryby nie pozwala nam długo czekać na jej konsumpcję.
    Na koniec kroimy cytrynę na dwie ćwiartki i wyciskamy po jednej na fileta.

    Rybkę możemy zjeść z pieczonymi ziemniakami lub puree .Jako dodatek świetnie sprawdza się sałatka z sosem winegret lub pieczona albo duszona marchewka.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń