Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok poziomkowy - metoda M.Disslowej

Sok poziomkowy - metoda M.Disslowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 1570

Dodano:

Odsłon: 2998

Jednym z najprostszych sposobów na zamknięcie lata w słoiczku jest przetworzenie sezonowych owoców. Dziś proponuję sok poziomkowy. Taki sok ma piękny, rubinowy kolor, zapach świeżych poziomek i jest całkowicie przejrzysty.

Składniki

  • - poziomki
  • - cukier
  • - wrzątek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zebrane poziomki dokładnie przebieramy i wyrzucamy nadpsute. Wsypujemy je do naczynia i zalewamy wrzątkiem tak, by przykrył owoce.
    Zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Ja swój sok lekko przykryłam, by nie mieć zaraz stada muszek owocówek ;)

  2. Odcedzamy sok. Ja wyłożyłam poziomki na sito i zostawiłam na kilka godzin. W tym czasie ładnie sobie skapał. Nic nie wyciskamy.
    Z około 40dag poziomek udało mi się uzyskać 300ml soku.

  3. Na 1 litr soku bierzemy 1kg cukru. Ja użyłam 300g cukru, mając 300ml soku.
    Wsypujemy cukier i gotujemy na malutkim ogniu około 15 minut. Gorący przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem. Owijamy w ciepły koc lub gruby ręcznik.
    Pijemy rozcieńczony wodą :)




    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 12 sierpnia 2017 bardzo przydatny przepis na małe ilości owoców,spróbuję z malin i czerwonej porzeczki:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń