Do góry

Dania główne Przepis na:

soljanka

soljanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 734

jedna porcja ok 700 kcal

Składniki

  • szponder, 1,2 kg
  • wloszczyzna, peczek
  • listek laurowy, 2 szt
  • gozdziki, 4 szt
  • owoce jalowca, 4 szt
  • Kapusta, mala glowka
  • cebula, 3 szt
  • ogorki kiszone, 4 szt
  • kielbaska, 2 szt
  • szynka gotowana, 200 g
  • olej, 1 lyzka
  • przecier pomid., 2 lyzki
  • maka, 2 lyzki
  • cytryna, 1 szt
  • czarne oliwki, 100 g
  • sol,pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, zalać dwoma litrami wody i gotować cały czas odszumowując. Włoszczyznę umyć, pokroić. Włoszczyznę, listki laurowe, goździki, owoce jałowca dodać do wywaru i gotować dwie godziny na średnim ogniu.

  2. Tymczasem umyć kapustę, przekroić i wyciąć głąb. Kapustę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Ogórki przeciąć na pół i pokroić w półplasterki, kiełbasę pokroić w plasterki, szynkę pokroić w kostkę.

  3. Mięso wyjąć z bulionu. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać przecier pomidorowy i mąkę i przesmażyć. Dodać kapustę i ogórki. Dolać odcedzony bulion i gotować jeszcze 20 minut. Mięso pokroić w kostkę. Cytrynę pokroić w plasterki, oliwki odsączyć. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać: mięso, kiełbasę, szynkę, plasterki cytryny i oliwki. Doprawić solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: soljanka

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń