Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos chrzanowy do wielkanocnych jaj, pasztetów i wędlin - 5 sprawdzonych sposóbów

Przepis dnia 2018-03-22
Sos chrzanowy do wielkanocnych jaj, pasztetów i wędlin - 5 sprawdzonych sposóbów

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1475

Dodano: 21.03.2018

Odsłon: 6639

Kremowy, tarty chrzan w śmietanie lub majonezie z jajkami na twardo to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać, chociażby do pysznych kanapek z jajkiem na twardo, wędzonym łososiem i rzodkiewką. Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego. Polecam ślicznie :)

Składniki

  • świeży chrzan
  • jajka ugotowane na twardo
  • śmietana
  • majonez
  • jabłka
  • suszone morele lub śliwki
  • białe i czerwone wino lub ocet winny
  • migdały
  • dżem borówkowy
  • sól, cukier, pieprz i sok z cytryny do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CHRZAN TARTY ZWYKŁY

    400g korzenia chrzanu jak najdrobniej ścieramy na tarce, rozprowadzamy około 1 szklanką zimnej wody, dodajemy 2 płaskie łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy przekładamy do słoiczka i zakręcamy.
    Tak przygotowany sos chrzanowy przechowujemy w lodówce. Wykorzystujemy do przygotowania majonezu chrzanowego, różnego rodzaju sosów itp.

  2. CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN

    SKŁADNIKI :
    ok. 200g korzenia chrzanu, utartego
    2 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki majonezu
    sól, sok z cytryny, cukier puder do smaku
    PRZYGOTOWANIE :

    Krok 1.
    Jajka ścieramy na tarce z małymi oczkami, dodajemy śmietanę, majonez i przyprawy - ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy starty chrzan, wszystko dokładnie mieszamy, schładzamy w lodówce i podajemy.

  3. SOS CHRZANOWY W MAJONEZIE

    Korzeń chrzanu ścieramy na tarce, przelewamy wrzątkiem i schładzamy.
    Następnie dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny, pół szklanki majonezu, ugotowane i posiekane żółtko, doprawiamy do smaku solą, pieprze, cukrem i mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

  4. WINNY SOS CHRZANOWY Z JABŁKIEM I MORELAMI

    SKŁADNIKI:
    korzeń chrzanu, utarty i sparzony
    2-3 winne jabłka, obrane i drobno starte na tarce
    1 łyżka oleju
    1 kieliszek wytrawnego, białego wina (ew. octu winnego)
    2-3 suszone morele (ew. śliwki)
    1 łyżka drobno posiekanych migdałów
    sól i cukier do smaku
    PRZYGOTOWANIE:

    Krok 1.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, rozprowadzamy winem. Sos zostawiamy w lodówce, aby "dojrzał". Podajemy do wędlin, pieczonych karczków lub pieczonej cielęciny.

  5. CHRZAN Z BORÓWKAMI

    SKŁADNIKI:
    korzeń chrzanu, starty i sparzony wrzątkiem
    5 łyżek dżemu z borówek
    2-3 łyżki czerwonego wina
    sól, cukier puder i sos z cytryny (ew.) do smaku.
    Wszystkie składniki łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy jeszcze do smaku i schładzamy w lodówce. Podajemy do jajek na twardo i wędlin.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 21 marca najsmaczniejsze sosy chrzanowe w kilku wersjach, dzieki za przepisy :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 21 marca Kasiu poszalałaś :) Świetne sosy, dobre do kaczuszki :)) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń