Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos pieczarkowy z mleka

Sos pieczarkowy z mleka

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 5705

Dodano:

Odsłon: 16996

Sos jest delikatny w smaku. Pasuje do ziemniaków i makaronu.

Składniki

  • Pulpety:
  • 500g mielonego mięsa
  • sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka
  • ...
  • Sos:
  • 500g pieczarek
  • 3,5 szklanki mleka 3,2%
  • 1 szklanka wody
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.

  2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki ściemnieją i puszczą sok. Pieczarki przekładamy do wysokiego garnka, wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.


  3. W tym czasie w pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać wodę. Naczynie z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką - można przez sitko jeśli są grudki. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy wodę by rozgęścić sos do pożądanej konsekwencji (można pominąć). Doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń