Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowo warzywny pasteryzowany

Sos pomidorowo warzywny pasteryzowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 1053

Dodano:

Odsłon: 372

Pyszny sos pomidorowy z dodatkiem warzyw. Idealny do zimowych zapiekanek czy sosów. Doskonały do mięsa mielonego "ala spaghetti".

Składniki

  • pomidory 2,5 kg
  • marchew 2 szt
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt
  • seler 1 szt mała
  • cebula czerwona 2 szt
  • papryka czerwona 2 szt
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • pieprz cayenne 0,5 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju. Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę i wrzucamy na olej. Podsmażamy do czasu aż stanie się szklista.
    pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.Posypujemy cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie do pomidorów dodajemy obrane i starte na tarce jarzynowej warzywa: marchew, pietruszkę i seler oraz pokrojona w małą kostkę paprykę. Doprawiamy do smaku i gotujemy razem ok. 30 min. - do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy: możemy zmiksować na gładki sos lub pozostawić w sosie małe kawałki warzyw.
    Gotowy sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń