Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowy do słoików na zimę

Sos pomidorowy do słoików na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 768

Dodano:

Odsłon: 17230

Gęsty, aromatyczny, pyszny. Do makaronów albo właśnie do zupy jest niezastąpiony.

Składniki

  • 5 kg mięsistych pomidorów (najlepsze są gruntowe lima, malinowe)
  • 3 duże cebule
  • główka czosnku (ok 5 ząbków)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • garść liści bazylii
  • garść listków tymianku
  • garść listków oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory obrać ze skórek* i pokroić w duże kawałki albo przepuścić przez przecierak robota.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. W głębokim szerokim garnku rozgrzać olej, zeszklić cebule i czosnek, wsypać cukier, smażyć chwilę. Dodać pomidory i wino, gotować, aż pomidory będą miękkie. Całość zblendować na sos (nie miksuję pomidorów na bardzo gładki sos, my lubimy jak pozostają małe kawałki). Sos gotować na małym ogniu ok 1-2 godzin, żeby zgęstniał (w szerokim garnku paruje szybciej, więc gotowanie trwa krócej), mieszając co jakiś czas. Gdy będzie odpowiednio gęsty, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać zioła i gotować jeszcze 5 minut. Gorący sos wlać do wyparzonych słoików, zakręcić**, odstawić na kilkanaście minut do góry dnem. Przechowywać w chłodnym miejscu (w piwnicy).
    Przed użyciem można dodatkowo zeszklić cebulę i czosnek, wlać sos, zagotować i podawać np. z makaronem.

  2. * Skórkę naciąć, pomidory wrzucać na kilka sekund do wrzątku, wyjąć, zdjąć skórkę.
    ** Jeśli nalewamy gorący sos i od razu zakręcamy słoiki, nie ma potrzeby dodatkowo go pasteryzować. Jeśli natomiast używacie słoików typu weck, wtedy po zamknięciu należy pasteryzować sos 10-15 minut, w zależności od wielkości słoika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Szaffranka 29 lipca 2017 Świetny pomysł. Też zrobię na zimę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń