Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowy z papryką pieczoną i wędzoną

Sos pomidorowy z papryką pieczoną i wędzoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 1483

Dodano:

Odsłon: 3630

Sos pełen smaków: pomidorów, papryki pieczonej w piekarniku i doprawiony wędzoną papryką /w proszku/.

Składniki

  • pomidory 2 kg
  • papryka czerwona 4 szt
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • mielona wędzona papryka /w proszku/ 1 łyżka płaska
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do czasu aż skórka ściemnieje. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika, nakrywamy folią i odstawiamy na 20 min a następnie zdejmujemy z papryki skórkę i kroimy w kostkę.
    Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
    Do garnka przekładamy pokrojoną paprykę i pomidory, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godz. -do czasu aż warzywa rozgotują się a sos odparuje. Całość blendujemy.Dodajemy wędzoną paprykę w proszku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 min.
    Gotowy sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń