Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti bolognese z tofu i pieczarkami

Spaghetti bolognese z tofu i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 892

Wariacja na temat spaghetti, szukałam odmiany od standardowego przepisu i powstało oto coś takiego ;-)

Składniki

  • 400g makaronu spaghetti
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 150g pieczarek
  • 120g tofu
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 1 świeży pomidor
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • po łyżce suszonego oregano i bazylii
  • 0,5 szkl. wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • parmezan
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną drobno cebulę i marchewkę i smaż przez kilka minut.
    Dodaj posiekany czosnek i smaż przez ok. pół minuty.
    Pokrój grzyby na małe kawałki i dodaj je razem z pokruszonym tofu na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut.
    Dodaj przecier, cukier, suszoną i świeżą bazylię oraz suszone oregano, wlej wodę. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 10 minut.
    Dodaj pokrojonego pomidora i mieszaj do połączenia się składników.
    Podawaj na makaronie, udekoruj świeżą bazylią i parmezanem.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń