Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti carbonara - tradycyjny włoski przepis

Spaghetti carbonara - tradycyjny włoski przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 1758

Przepis na prawdziwie włoską carbonarę, bez śmietany, na żółtkach, z chrupiącym boczkiem

Składniki

  • 400 g makaronu pszennego spaghetti
  • 200 g guanciale czyli dolna część świńskiego policzka (podgardle) – ja wzięłam w zamian wędzone podgardle u osiedlowego rzeźnika
  • 100 g startego sera pecorino lub parmezanu
  • 4 żółtka z jajek M (jajka powinny być możliwie jak najbardziej świeże)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki
  • 2 spore ząbki czosnku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1). Wrzuć makaron spaghetti do osolonego wrzątku (ok łyżeczka na litr wody) i gotuj zgodnie z wytycznymi na opakowaniu – ja trzymałam trochę dłużej niż al dente. Zanim odcedzisz – odlej pół szklanki wody (będzie potrzebna do sosu).

    2). Od podgardla/boczku odkrój i wyrzuć skórę (nie będzie potrzebna). Pokrój resztę w dość grubą kostkę.

    3). Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć zmiażdżony (najlepiej nożem) czosnek i podsmaż aż się zarumieni po czym go wyjmij (nie będzie więcej potrzebny – ma tylko dodać więcej aromatu).

  2. 4). Na oliwę przełóż pokrojone mięso, smaż na średnim ogniu aż schrupieje i wytopi się większość tłuszczu (ok 7 minut).

    5). W międzyczasie wymieszaj żółtka z 3/4 startego sera, zmielonym pieprzem (ok pół łyżeczki) i powoli wlewaj wodę z makaronu.
    Powinna być gorąca, ale nigdy wrząca – bo jajka się zetną i wyjdzie jajecznica, a tego nie chcemy ;-).

  3. 6). Odlej połowę tłuszczu z patelni (chyba, że lubisz jak makaron ocieka tłuszczem, wówczas zostaw, ale moim zdaniem zbyt duża ilość niekorzystnie wpływa na smak), przełóż makaron na patelnię i wymieszaj. Zdejmij z ognia i przełóż całość do miski.

    7). Do mocno ciepłego, ale nie gorącego makaronu dodaj jajka z serem i energicznie wymieszaj (polecam szczypce lub sztućce do sałatek).

  4. 8). Podawaj od razu, posypane dodatkowo tartym serem i/lub natką pietruszki oraz zmielonym pieprzem.


    WSKAZÓWKI:

    Hint1: szperając w internetach i przeglądając książki kucharskie upewniłam się, że prawdziwa carbonara jest na żółtkach, beż śmietany ani ty bardziej wina (winem można popijać, a i owszem), dlatego taką też wersję Wam przygotowałam.

    Hint2: w kilku wersjach pojawiła się informacja o dodaniu całych jajek, ale odradzam – białko ścina się szybciej niż żółtko i błyskawicznie transmutuje w jajecznicę jeśli dodacie je do zbyt gorącego makaronu. Więc nie polecam – weźcie tylko żółtka. A z białek zróbcie bezy. ^^

    Hint3: guanciale jest jak tłusty boczek ale mięso jest delikatniejsze i ma mniej intensywny aromat – mi kojarzy się bardziej ze słoniną. Jeśli uda Wam się dorwać – weźcie oryginalne włoskie, a jak nie poszukajcie u rzeźnika wędzonego podgardla i ewentualnie połączcie 2:1 z boczkiem (2 x wiecej podgardla niż boczku). Jeśli jednak znajdziecie jeno sam boczek – weźcie taki najbardziej tłusty.

    Hint4: do carbonary będzie też pasować pancetta, chociaż boczek moim zdaniem jest lepszą opcją.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewka16 12 maja rewelacja !!! uwielbiam
pamiętam,że jak pierwszy raz widziałam przepis na carbonarę to wydawał mi się niemożliwy z tymi jajkami :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń