Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 666

Dodano:

Odsłon: 153

Delikatne pulpeciki i aromatyczny, gęsty sos doskonale komponują się z makaronem.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Klopsiki:
    Bułkę moczymy przez chwilę w wodzie, odciskamy i dokładnie rozdrabniamy w mikserze lub przeciskamy przez praskę/maszynkę do mięsa. Dodajemy mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę mąki, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy klopsiki, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

  2. Sos:
    W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażamy. Dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut. Gdy pomidory zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zioła i mieszamy. Następnie do sosu wkładamy pulpeciki i dusimy przez kilka minut na niewielkim ogniu.

  3. Podanie:
    Ugotowany makaron układamy na talerzach, dodajemy sos z pulpecikami i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń