Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Spaghetti z tuńczykiem"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 640
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 209
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 640
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 209
Składniki
Makaron spaghetti wrzuć do garnka z kilkoma litrami wrzącej osolonej wody i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, pozostaw do osączenia.
W tym czasie obierz i poszatkuj czerwoną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili umyj, oczyść z pestek i również drobno pokrój. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę, czosnek i chili, przesmaż. Dodaj posiekaną natkę.
Podsmażone zalej wytrawnym białym winem. Podgrzewaj, aż alkohol odparuje. Tuńczyka odsącz z oleju, rozdrobnij widelcem. Dodaj do sosu. Wrzuć 1-2 łyżki posiekanych kaparów.
Jeszcze chwilę duś całość razem. Potem dodaj osączone spaghetti. Wymieszaj zawartość patelni, ogrzewaj jeszcze chwilę, aż spaghetti zrobi się ciepłe. Dopraw je do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż na talerze, posyp startym parmezanem (5 dag).
Czas ok. 25 min; porcja – 380 kcal, cena 3,50 zł.
Do ugotowania idealnego spaghetti potrzebujesz 1l wody na każde 10 dag makaronu. Do wody nie dodawaj oliwy! To częsty błąd, który uniemożliwia później wchłanianie sosu. By zapobiec sklejaniu, wystarczy mieszać makaron.Źródło: Świat kobiety